2015. január 4., vasárnap

Könyvmoly TAG

Épp ma olvastam Megaera oldalán a válaszokat és úgy döntöttem, hogy én is kitöltöm :)




1) Hogy találsz új olvasnivalókat?

Többnyire a neten keresgélek, de néha előfordul, hogy a könyvtárban is találok valami nekem valót.

2) Miért kezdtél olvasni?


Őszintén, nem is tudom. Talán azért, mert érdekesnek tűnt, kíváncsi voltam a könyvek világára és valami megfogott benne. Persze nem lettem egyből nagy könyvmoly, és túl hosszú szövegekbe nem is kezdtem bele, inkább az számított, hogy lekössön a történet, vagy, hogy tanuljak belőle valamit.


3) Hogy változott az ízlésed az elmúlt évek során?


Nem sokat változott, régen is a vámpírok, szellemek, régebbi korokat idéző vagy horror történetek keltették fel az érdeklődésemet.

4) Milyen gyakran veszel könyveket?


Szinte soha. A múltkor vettem egy Poe könyvet, meg az Édes Annát és ennyi. Igazából nem is látom sok értelmét, mert könnyebben be lehet szerezni könyvtárból, vagy PDF-ben letölteni és nem foglalja a sok helyet a polcon. Na meg aztán, ahány ponyvaregényt fogtam ki az utóbbi időkben, nem lenne túl szerencsés ha véletlenül ilyet vennék, mert a borító alapján nem (mindig) lehet tudni.

5) Hogyan reagálsz, ha nem tetszik egy könyv vége?


Először vágok egy grimaszt, majd átgondolom a történetet. 

6) Meg szoktad lesni a könyv végét?


Nem, mert akkor már nem lenne érdekes. Ez olyan, mintha először megnézném a filmet és utána olvasnám el a könyvet. Így voltam a Harry Potterrel is.
Háziolvasmányok esetén más a helyzet :D (főleg románnál)
7) Puha borító vagy kemény kötés?


Teljesen mindegy. Amúgy is nagyrészt PDF-ket olvasok, mert könyvtárból nem mindig tudom beszerezni, ami érdekel, venni meg nem szívesen vennek a fennebb említettek miatt. Ha meg igazi könyvakad a kezembe, akkor se számít, mert úgysem a borító a lényeg :) "Ne ítéld el a könyvet a borítója alapján!"

8) Hol és mikor olvasol a legszívesebben?


Otthon, amikor egyedül vagyok a szobában és csend van. Olyankor a legjobb, mert akkor jobban tudok figyelni és könnyebb beleélni magam.

9) Mik azok a hülye apróságok, amik a legjobban kiborítanak egy könyvben?


Több is van:
1. A főszereplő egy idegesítő p* - erre tudnék egy példát adni: Claudia Gray:Evernight-ból Bianca; amilyen idétlen egy karakter... fúúú.. nem tuda magáról, hogy vámpír, és csak véletlenül derül ki, mert csókolózás közben annyira beindul, hogy megharapja a barátját. 

2. A hétköznapi nyelvezet, lehetőleg sok szleng és trágár kifejezéssel - példa: Laurell K. Hamilton:Bűnös vágyak, hadd ne idézzek belőle...

3. Pornó - példa : Jeaniene Frost:Félúton a sírhoz, részletesen leírja o.O és arról ne is beszéljek, hogy a könyv azzal kezdődik, hogy egy lány bemegy valami diszkóba, ahol odamegy valakihez ezzel: "Akarsz dugni?"

4. Olyan abszurdumok, amik még álmomban sem jutott volna eszembe - példa: Lauren Kate:Rature, képzeljétek el, ez a könyv egy olyan világba repít el minket, ahol a kólával lehet angyalokat gyógyítani!

5. Ha a fent említetteket mind megtalálom egy könyvben... 

10) Mi az, amivel azonnal rabul ejt egy könyv?


Ha már az első néhány oldalon olyan részletes, hátborzongató leírásokat találok, amitől libabőrös leszek. Persze nem muszáj minden könyv így kezdődjön, ez csak egy konkrét példa volt.

2 megjegyzés:

  1. Örülök, hogy kitöltötted :) A 9. kérdésre adott válaszaidnál meg csak lestem, mert ilyenekkel még nem találkoztam, de hát kicsi az isten állatkertje :D

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Sajnos elég sok könyvben találkoztam ilyesmikkel. Ebből az a tanulság, hogy nem kell mindent elolvasni, aminek jó a címe :)

      Törlés