2016. június 22., szerda

Aranyosmeggyesi vár és egy kísértethistória

Aranyosmeggyesen található ez a több száz éves csoda, ami Rákóczi Ferenc egyik híres váraként is ismert. 1271-ben említették először a vár nevét, ami akkoriben Villa Megyes volt. Fél mér vastag téglafalakból áll, itt-ott díszítéssel (már ami megmaradt belőle az ézszázadok során), néhol pedig látni a kegyetlen ostrom nyomait is.
A legtöbb ablak be van lécelve, a kapukon vasrács, belépni nem igazán lehet, legfeljebb bemászni egy kis lyukon.

Kb 4 éve jártam itt először, akkor készítettem az alsó képet.Azóta persze eltűnt a kerítés, két oldalt lócák és fák vannak.Van ám egy kísérteties története is a várnak, ami csalogatja a látogatókat.
A legenda szerint, amikor Rákóczi Ferencet üldözték, fordítva patkolta meg a lovát, hogy megtévessze az ellenséget. Azonban ezt a titkot rajta kívül csak a lánya tudta, akit elkaptak, ezért elárulta az apját, aki az árulásért megátkozta, hogy addig ne nyugodjon békében, amíg meg nem varr egy inget, de úgy, hogy minden hetedik évben csak egy öltést. Állítólag minden hetedik évben látni a várban egy fehér ruhát viselő női alakot, aki varr. Ilyenkor nagy köd lep el mindent és lovak trappolását, illetve lánccsörgést lehet hallani.
Néhány öreg esküdni merne, hogy valóban látták a lány szellemét.A vár oldalból
A vár hátulról
Hátul, az egyik sarokból kinőtt egy fa...


A falból pedig szőlő


Nagyjából ez van bent... buja növényzet, más semmi
Volt szerencsém éjjel 3 körül is megnézni, csak a kép elég silány minőségű.
Bentről hallottam denevérek csipogását, csak sajnos egyet sem láttam.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése